headerphoto

Tentdoek

TentdoekEen vouwwagen blijft natuurlijk een tent op wielen. Uitgeklapt is er meestal alleen tentdoek te zien. Vergeleken met een caravan is het doek vrij kwetsbaar. Denk maar eens aan vervuiling en schade door scherpe voorwerpen. Het soort doek heeft ook tijdens het kamperen effect op het leefklimaat. Er worden diverse soorten doek toegepast. Ieder zo met zijn eigen kenmerken.

Katoen

Katoen is in de kampeerwereld een bekend materiaal voor tentdoek. Het is sterk, het ventileert,en reguleert vocht en temperatuur. Dit zijn de sterke punten van katoen. Minder sterk zijn de volgende eigenschappen; het laat zich slecht reinigen. Daarnaast is het vrij gevoelig voor schimmelvorming. Het droog opbergen van uw vouwwagen is een vereiste om de vorming van schimmel tegen te gaan. Het laten behandelen van het tentdoek is een manier om het minder gevoelig te maken voor schimmel maar is geen 100% garantie.

Polyvinylalcohol (PVA)

Lijkt qua eigenschappen op katoendoek. Doordat het vocht opneemt komt condensvorming minder voor. Door polyester toe te voegen aan PVA wordt het doek sterker. Een coating wordt bij daken wel toegepast. Voordeel hiervan is dat het goed schoon te maken is. Het ventilerend vermogen neemt echter wel af.

Acryl

Word niet veel gebruikt als tentdoek bij vouwwagens. Waarschijnlijk omdat het behoorlijk duurder is dan bijvoorbeeld katoen. Het is sterk en neemt geen vocht op. De levensduur is lang en het verkleurt bijna niet. Schimmel krijgt geen kans zijn werk te doen. Het ventileert ook maar minder als katoen.

Polyester

Doordat het volledig kunststof is neemt het geen vocht op en is het dus gevoelig voor condensvorming. Het is sterk,slijtvast en het werkt niet.
De coating maakt het doek dicht en makkelijk te reinigen.

Polyester/katoen

Twee materialen mengen en zo de goede eigenschappen van elkaar benutten. Katoendoek ventileert erg goed en polyester is erg sterk.
In combinatie met een coating wordt zo een kwalitatief hoogwaardig tentdoek verkregen.

Viscose

Wordt meestel gebruikt voor de binnententen. Lijkt op katoen maar is beduidend minder sterk. Menging met nylon of katoen maakt het sterker. Nylon heeft dan als nadeel dat de ventilatie verminderd.

Keuze doek

Doorgaans is katoen of een mengvorm hiervan de beste keuze. In een warm klimaat is de goede ventilerende eigenschap erg prettig. Acryl en polyester zijn dan een minder goede optie vanwege de klamme atmosfeer in de tent. Bij wisselvallige omstandigheden zijn eerder genoemde doeken wel aan te bevelen. Praktische redenen zoals reiniging en schimmelvorming kunnen natuurlijk ook van invloed zijn op het soort doek wat uw voorkeur heeft.