headerphoto

De vouwwagen

De vouwwagenDe vouwwagen is een mix tussen een tent en een caravan. Een stalen framewerk van buizen met daarover een tentdoek gespannen, inklapbaar in een aanhangwagen. Ingeklapt is de vouwwagen een gewone aanhanger, en uitgeklapt een tent op wielen. De vouwwagen is een ideaal alternatief voor mensen die hun vakantie houden in een tent maar iets meer comfort wensen zonder het avontuurlijke van het kamperen te willen missen.

Het systeem

De tent die bij het opzetten uit de aanhanger komt is meestal bevestigd op een uitschuifbaar framewerk. Als de tent uitgeklapt is is het vaak ook mogelijk om nog een luifel aan te ritsen. Afhankelijk van het merk en model is het opzetten meestal vrij snel te realiseren. Met behulp van uitdraaibare stelpoten is de vouwwagen vrijsnel waterpas te zetten. Groot voordeel ten opzichte van de tent is het slapen in een vouwwagen. Dit gebeurt in de opengeklapte aanhanger. In de aanhangerbak en de deksel onstaan zijn de slaapplaatsen gesitueerd. Op een matras en van de grond is toch comfortabeler dan op een luchtbed op de grond. Ook is het veelal mogelijk om als optie lattenbodems aan te schaffen wat het slaapcomfort nog eens verhoogt.

het opzetten

De snelheid waarmee een vouwwagen op te zetten is afhankelijk van meerdere factoren en verschild per merk/model vouwwagen. Bij de snelste types zijn is het na het openklappen en waterpas zetten een kwestie van het buizenframe met tentdoek aantrekken, de haringen vast slaan en klaar.
Wat langszamer gaat het met de modellen waar losse buizen eerst tot een frame moeten worden gemaakt alvorens het tentdoek er op kan. Daarna moeten de haringen nog de grond in. Welk merk en type men ook heeft, de vouwwagen dient natuurlijk altijd eerst te worden ontkoppeld van de auto en zal eerst opengeklapt en waterpas moeten worden gezet voor het echte opzetten kan gaan beginnen.

De keuken

De meeste vouwwagens beschikken over een keukeninrichting. Ook wat betreft de keukens zijn er diverse mogelijkheden. Van opvouwbare aanrechtjes waarop een klein kooktoestel past tot vaste constructies met behoorlijke opbergruimte die deel uitmaken van de aanhanger worden toegepast. Bij dit laatste is het vaak mogelijk een inbouw koelbox als optie te laten monteren. Deze vaste keukens worden meestal apart aan de vouwwagen bevestigd. Meestal op de dissel of aan de achterzijde van de wagen.

Waarom een vouwwagen

De reden waarom mensen voor een vouwwagen kiezen in plaats van een caravan is divers. Een caravan is natuurlijk veel duurder dan een vouwwagen maar bied meer luxe.. Daarnaast spelen praktische overwegingen als stalling en motorvermogen van de auto mee. Mensen die altijd met een tent op vakantie zijn geweest en niet veel eisend zijn zullen waarschijnlijk eerder voor een vouwwagen kiezen.